Stenovn. Spørgsmål og svar

Generelle spørgsmål og svar:
Hvilken brænde skal jeg bruge?

Der er mange meninger om hvilken brænde der skal bruges i en stenovn / pizzaovn
Personlig er jeg ikke hysterisk med brændetypen.
Det væsentlige ér, at træet er tørt, og ikke indeholder alt for meget harpiks osv.
Selvfølgelig må der på ingen måde bruges trykimprægneret træ, eller træ som på nogen måde er behandlet med maling, olie osv.
Til optænding kan man med fordel bruge en lidt blødere trætype. Så opnår man en nem optænding og hurtig varme.
Til den vedvarende opvarmning bruges lidt tykkere stykker træ, og i en bedre kvalitet.
Brug ikke for tykke stykker træ. Det er nemmere at regulere varmen med tyndere stykker. Kløvet træ tænder bedre, og brænder bedst.

 

Hvad kræver ovnen af rengøring?
Stort set ingenting.

Der skal måske fjernes en anelse af aske en gang imellem, men det er dét.

Selvom der tabes lidt tomatsauce eller et stykke kød på stenene, så er temperaturen så høj i ovnen, at det straks er forkullet og væk. Bakterier har ikke skyggen af chancher for at overleve i det miljø.

Når ovnen er tændt, temperaturen er nået, og brændet er skubbet over til den ene side, bruges kobber børsten til at feje stenene med. Dermed er ovnen klar til brug, og der bages direkte på stenene.

Fjern unødig aske. Aske virker dræbende på gløder og brænde, hvormed dynamikken i brændet aftager.

 

Hvor hurtigt kan vi få vores stenovn leveret?
I sæsonen leverer vi som regel fra dag til dag.

Så snart vi har registreret dit køb, afsender vi så vidt muligt samme dag eller dagen efter.

 

Hvor lang tid tager det egentlig at bage en pizza?

Hvis ovnen er på rette temperatur, så er bagetiden mellem 1 og 2 minutter. 

Grunden til at bagetiden er så kort, skyldes flere faktorer.
Varmen kommer fra flere sider. Varmen roterer i kuplen, og der er tale om en meget agressiv varme, samtidig med at temperaturen er væsentlig højere end i traditionelle ovne.

Mange tror fejlagtigt, at det er nødvendigt at have plads til mange pizza i stenovnen af gangen. I virkeligheden har de fleste mere end rigelig at gøre, med at bage mere end 2 pizza af gangen.

Kravet om mere plads er først til stede, når man udvikler sig selv og sine retter, til at være omfattende af mange typer mad der skal bages / steges på samme tid.

En kvalitets stenovn bager en pizza hurtigere, end nogen er i stand til at producere den.
Bagetiden kan svinge fra ovn til ovn.

 

Hvad er opvarmningstiden af en stålovn ?
Du skal kigge under hvert produkt. Her finder du alle relevante oplysninger.
Opvarmningstiden for den kombinerede sten- og stålovn er meget kort. Typisk 10 - 15 minutter ved normal udetemperatur. Det er hurtigere end en almindelig kuglegrill og varmluftsovn. Opvarmningstiden er noget af det meget interessante ved stålstenovnene. Det gør dem brugbare hver eneste dag. Tænd din ovn, klargør dine råvarer, og ovnen er klar til brug med det samme. Det er væsentlig kortere end en traditionel stenovn.
 

Hvordan er det bedst at optænde min nye stål stenovn ?

Start med at lave en optænding midt i ovnen. Brug en håndfuld fingertykke optændingspinde ( kan købes i sække i flere byggemarkeder )

Når ilden har fat, tilføres 2 - 3 stykker tykkere brænde. Tilfør løbende brænde indtil den ønskede temperatur er nået. Brug gerne de blødere træarter til optænding, da blødt træ afgiver mere energi end hårdt træ. Ganske vist skal man tilføre træ oftere, men det gør jo ikke noget. Det her er hygge, ikke hårdt arbejde :-)

Når ovnen har nået ønsket temperatur i løbet af 10 - 20 minutter, trækkes brænde og gløder over i venstre side af ovnen.
Fej herefter bunden af med en varmefast kost.

Vent nogle minutter, og ovnen er nu klar til madlavning.

Tilfør brænde efter behov, så den ønskede temperatur bibeholdes. ( Brug helst køvet brænde med en diameter på max 60 mm )

 

Er jeres stål stenovne kun til at bage pizza i, eller hvordan skal det forstås ?

Nej!
En stenovn generelt, bruges til alt madlavning. Alt hvad der kan opvarmes på en kuglegrill eller varmluftsovn, kan også laves i en stenovn. Og mere til. Varmen som jo grundlæggende er det helt fantastiske ved stenovnen, måden varmen bevæger sig på, samt aromaen fra træet, gør det muligt at tilberede alt lige fra brød, tærter, stege, kartofler, grøntsager, fisk, kylling osv. osv.

Kun fantasien sætter grænser.

 

Kan stålovnene stå udenfor ?
Ja. Alle FornInox ovne kan stå udendørs hele året, uden at forringe brugbarheden. Alle stål stenovne er produceret af den bedste rustfrie stål. De malede flader er i samme kvalitet, som man finder på lakken af en bil.
Når det er sagt, så anbefaler vi alligevel, at man monterer et cover på ovnen, hvis man ikke bruger den hver dag. På denne måde er ovnen også et smukt "møbel" efter mange års brug.
Alle stål stenovne er håndlavede. Fra inderst til yderst. Og kun af de bedste materialer, som udelukkende er produceret på egne fabrikker. 

Tips. Sør jævnligt din stål stenovn udvendigt med lugtfri petroleum. Så minimerer du risikoen for flyverust.
 

Er isoleringsevnen på en stål stenovn lige så god, som den er på en traditionel stenovn?
Hvis man sammenligner med en færdigbygget Pizzaioli stenovn, så er svaret nej.  .

På en modulopbygget stenovn, har man som regel en anden mulighed for at isolere. Der er simpelthen mere plads til rådighed.

For at opnå den absolut bedste isoleringsevne, som dels betyder lynhurtig opvarmning, konstant og vedvarende temperatur, bruges der kun de absolut bedste isoleringsmaterialer. Derfor mister en Stål stenovne ikke den optimale isoleringsevne over tid.

Det er klart, at en kombination af stål og sten, aldrig vil give den samme evne til at holde på varmen, som en stationær hjemmebygget stenovn. Stål stenovnene bruger kun ganske lidt brænde, og er det ikke bare hyggeligt, at smide et par stykket træ på "bålet" en gang imellem.
 

Min Pizzaioli ovn slår revner. Hvad skal jeg gøre?

Det er helt naturligt at en stenovn bygget af sten slår mindre revner. Selv meget dyre italienske ovne slår revner.
Ofte er det helt uden betydning, og har oftest kun visuel karakter. De fleste kalder det patina.
Med nogle Pizzaioli ovne leveres et "repair kit". Så har man muligheden for at reparere hvis det ønskes.

 

Hvorfor skal vi vælge en stål stenovn frem for f.eks. Pizzaioli stenovnen?
Valget handler nok mest om design, brugbarhed og temperament.

Som udgangspunkt gør begge ovntyper det samme arbejde. Laver fantastisk mad i hyggelige omgivelser.

Hvis man ser bort fra designet, som jo helt kommer an på de øjne der ser, og i hvilke omgivelser ovnen skal stå, så har Stål stenovne nogle unikke fordele.

Alle stål stenovne med stel er flytbare. Alle er monteret med hjul og har en lav vægt. Det betyder dels, at man kan flytte ovnen rundt i haven, man kan tage den med i sommerhuset, man kan endda have den til at stå på altanen. Helt på samme måde som Weber grillen. Om vinteren kan man endda tage den med indendørs og slutte den til skorstenen.

Som ovenfor nævnt, så er opvarmningstiden helt i særklasse. Ovnen er klar, længe før råvarerne er produceret. Så uanset om du vil bage pizza, stege bøffer, grøntsager, tærter eller kartofler, så er du i gang indenfor 20 minutter.
Igennem mange år har vi testet mange typer ovne. Og en stenovn er IKKE bare en stenovn. Med hånden på hjertet kan vi med klar stemme sige, at vi aldrig har prøvet et produkt, der afgiver så meget energi og effektivitet som stål stenovnene. Det er simpelthen en fornøjelse.
Som flere siger. "Det får man også lov at betale for". Det er korrekt. Men det har aldrig været muligt at betale for en Fiat, og derefter køre i en Ferrari.
Dog udskiller Pizzaioli ovnene sig, hvis man primært bruger sin stenovn til bagning af brød, stege osv. Altså retter der kræver lang bagetid. 
Kuppelovnene har en større masse som holder længere på varmen, og isoleringevnen er større.

 

Vi kan ikke få ovnen op på høje varmegrader hurtigt nok. Hvorfor?
Jeres brænde er enten for vådt eller i for store stykker.
Til optænding skal bruges fingertykke stykker træ. Til at vedligeholde varmen bruges træ med en maks. diameter på 6 cm.
Jo tyndere brænde, jo nemmere er det at styre temperaturen. Det er noget man lærer efter få gange bagning i ovnen.
Vær også opmærksom på trækket i skorstenen. På de fleste ovne kan trækket justeres på skorstenen. Det er ofte nødvendigt at mindske trækket i skorstenen, på dage med stærk vind.

 

Er nervøs for at børnene brænder sig på stenovnen. Hvor varm bliver ovnen udvendig ?

Det er ubegrundet nervøsitet. Ved normal brug bliver ovnen ikke varmere end man nemt kan holde hånden på overfladen
Stenovnene er topisolerede, for netop at varmen skal forblive inde i brændekammeret. En stenovn kan betegnes som en omvendt brændeovn.

 

Spørgsmål og svar om Pizzaioli stenovne:
 

Må min nye Pizzaioli ovn stå udenfor?
Leverandøren foreskriver, at ovnen ikke tåler regn, sne og slud.
Det betyder, at ovnen skal opstilles under tag / være monteret med flytbar understel / være overdækket med cover.

Når det så er sagt, så har vi kunder, som flere år tilbage, har købt en stenovnovn, malet den med en åndbar facademaling, og haft den stående uden overdækning hele sommeren. Uden problemer.
Det er naturligvis for kundens "egen regning" og uden garanti, men vi har ikke hørt om skader på ovnene ved at bruge denne løsning.

Til alle Pizzaioli stenovne medfølger et cover. Brug coveret når ovnen ikke bruges. 

 

Hvordan tænder man Pizzaioli ovnen op?

Hvis du netop har modtaget din nye ovn, skal du følge manualen for optænding af nye ovne.

I det daglige gør du følgende:

  • I midten af ovnen optændes et par håndfulde fin kløvet brænde. Brug papir eller en briket til optænding.
  • Når ilden har godt fat, tilføjes lidt tykkere brænde.
  • Ilden vedligeholdes indtil loft og sider i ovnen er gråhvid. Hermed har ovnen en arbejdstemperatur på ca. 250 grader
  • Brændet skubbes over til den ene side, og selve bagefladen fejes med en børste der kan tåle temperaturen.
  • Vent gerne 10 minutter inden ovnen tages i brug ( selve "ildstedet" skal køle en smule af inden bagning påbegyndes.)
  • Der tilføres løbende brænde alt efter hvor høj temperaturen ønskes i ovnen. Hav tålmodighed. Du bliver ikke mesterbager på én dag. At bage i en ægte stenovn kræver indlevelse og forståelse, og det tager lidt tid og tilvænning.
     

Vores kuppel stenovn slår små revner. Kan det være rigtigt ?
Det er helt naturligt. 
Som du beskriver det, så er det helt ubetydelige revner, som kun er af visuel karakter.
Revner kommer af den stærke varme og efterfølgende afkøling. Men materialerne som er brugt til ovnen er jo nøje udvalgt, og brugt til stenovne gennem århundreder.
Men det er altid vigtigt at sørge for optimal udtørring af den nye ovn. Udtørringen skal ske langsomt ved svag varme. og på flere efterfølgende dage, inden ovnen tages endelig i brug.

 

Vil lige høre om en brændefyret Pizzaioli stenovn afgiver varme til sine omgivelser?
Jaaeeejjj...

Hvis du mener, at stenovnen kan bruges som varmekilde på terrassen, så er svaret nej.

Men en anelse varme vil den altid afgive.

Dog er det jo sådan, at stenovnen er opbygget således, at varmen skal blive inde i ovnen. Det er derfor, at vi udelukkende sælger stenovne som er isolerede.

Det er de høje temperaturer, måden varmen cirkulerer på, og smagen fra brænde og evt. krydderurter der giver hele smagsforskellen.

Men hvis du spørger, om ovnen giver hygge, så er svaret et rungende JA.

Efter endt madlavning, kan man med fordel fortsætte med at smide lidt brænde i ovnen. Alene træets knitren og flammernes skær giver jo "varme".

 

Kan man være sikker på, at isoleringen på Pizzaioli ovnen er god nok?
Ja! Det kan du være sikker på. Medmindre du er professionel pizzabager. Men så er de fleste af vore ovne alligevel for små.

Men ingen pizzaovn kan være isoleret for meget. Og vi har da også kunder, som efterfølgende, i forbindelse med ønsket om deres egen stil, har udbygget / ombygget ovnen til et andet udseende. Hvis det er tilfældet, giver det ofte mulighed for yderligere isolering, og det er altid tilrådeligt.
Men i det daglige er den fabriksleverede isolering helt ok.

 

Vi er i tvivl om hvilken størrelse ovn vi skal vælge.

Godt spørgsmål. Svært at svare på.

Det kommer meget an på, hvordan og til hvad du vil bruge din ovn.
Hvis du udelukkende vil bage pizza, så har du som udgangspunkt nok i en ovn der kan bage 2 pizza af gangen. Du har nemlig ikke brug for en større, da du maks. kan håndterre at bage 2 pizza på samme tid. Det går hurtigt. Bagetid 1 - 4 minutter ( alt efter ovntype ), og pizzaerne skal drejes under bagningen. Så medmindre du har et meget godt håndelag, så er en 80 eller 100 cm ovn tilstrækkelig.

Det er dog de færreste, som kun vil bruge deres stenovn til pizza. Oplevelserne går jo langt videre.
Når man først er kommet igang med at bruge sin stenovn, så sker der for de fleste en udvikling og ønske om, også at bruge stenovnen til at bage kartofler, grøntsager, stege/grille, bage osv. osv.

Og det er nok her, at behovet for en større ovn kommer på tale. Altså at man kan have flere ting i ovnen på samme tid.

Når jeg bruger min pizzaovn, så laver jeg alt mad i ovnen. Inkl. sovsen. Og så kræver det selvfølgelig en lidt større ovn.
Men vore erfaringer ér, at man hellere på tage en størrelse for stor, end en størrelse der er for lille.

 

Hvordan flytter jeg min nye Pizzaioli ovn ind i haven?
På bundpladen af alle Pizzaioli ovne er der monteret løftekroge i hvert hjørne.
Det giver muligheden for at bruge en kran, minigraver eller noget andet løftegrej.

Alternativet er ( mod lovning af en pizza og en kold øl senere ) at invitere gadens stærke drenge på besøg.

Bind evt. en løftestang / jernrør fast til 2 kroge i hver side af pizzaovnen. Hermed kan flere stærke gutter løfte på samme tid.

 

Hvorfor kan jeg ikke få varme nok i min nye Pizzaioli stenovn?

Svaret ér, at du ikke bruger muligheden for at justere trækket i skorstenen.
Hvis det blæser, og spjældet står fuldt åben, vil varmen trække ud af skorstenen.

Brug spjældet som er monteret nederst på skorstenen til at regulere varmen.

Og så skal brændet være tørt. Helt tørt! Træ der er fugtigt, afgiver ikke den energi der skal til for at få temperaturen tilstrækkeligt højt op. 
Husk også at bruge tynde stykker træ. Mindre stykker varmer meget hurtigere, og er meget nemmere at regulere varmen med.

 

Vi er lidt i tvivl om hvilken kvalitet der er den bedste. Hvordan beskriver I kvaliteten på Pizzaioli ovnene?

Nu er det altid svært at betragte sine egne varer.
Men vi skal være objektive, og som leverandør skal vi finde den bedste vare som en kunde vil betale.

Hvis jeg fortæller dig, at da jeg startede med at bygge min egen stenovn hjemme i haven, da blev der indkøbt italienske stenkupler osv. osv.

Da jeg var færdig efter mange dages arbejde, stod ovnen mig i næsten 40.000 kr.

For mig har det været hver eneste krone værd. Det er en super ovn, og vi nyder den daglig sommeren igennem.
Men det er de færreste som vil betale så mange penge for en stenovn.

Og når du så spørger, om Pizzaioli ovnen er af god kvalitet, så er svaret ja!
Det er en rigtig god ovn, som er håndlavet af dygtige ovnbyggere, produceret af gode materialer, og til en absolut overkommelig pris. Den udfører stort set det samme arbejde som min ovn derhjemme, og er et perfekt supplement til f.eks. Weber grillen.

Og jeg kan garantere jer, at ovnen ( som jo ikke koster mere end en grill af god kvalitet ) vil give jer og jeres venner så mange gode oplevelser. Ikke bare den fantastiske mad som den bager, men også hele stemningen omkring ovnen.

Børnene der bager sine egne pizza. Et glas godt rødvin. Stegen der syder. Det nybagte brød. Gløderne. Flammerne.

Det er uforfalsket smag og hygge. Det er rustikt og dejligt.

 

Kan man få finansieret sin pizzaovn ?
Det kan man sagtens.
Endda helt uden renter, og helt uden gebyrer. Med andre ord, koster det ikke én eneste krone ekstra at betale over f.eks 30 mdr.

Så hvis alternativer ér, at man normalt ville trække sin betaling på f.eks. en privat kassekredit, så vil det være meget mere atraktivt at vælge én af vore løsninger.
Pizzastenovn.dk/ Inpro A/S betaler alle omkostninger der måtte være i forbindelse med hjemtagelse af de fleste låntyper.

Se mere her >>>

 

Pizzaens historie