Vin til antipasti og middagsretter

oprettet d.

Vin til antipasti og middagsretter

 

Klassiske italienske antipasti er baseret på kold kød fx. skinke, salami, bresola, coppa og culatello serveret med pickles eller grøntsager i olie. Det kan for eksempel være små artiskokker, champignoner, sylteagurker elller syltede løg. 
I norden kan vi have tendens til at tage det et stykke længer pg servere rejer, fisk og skaldyr osv. Det er ikke traditionelt italiensk, men det dufter lidt af det. For vores skyld gør det ikke noget. 

I sommerhalvåret, kan vi godt nønske os lidt lettere retter. her sværger vi i norden til den traditionelle kombination af lufttørret skinke og melon eller lufttørret skinke og figner. 

Antipasti der serveres sammen med drinks eller før man sætter sig til middagsbordet, er noget helt andet. 
Her er det praktisk og fornuftigt at vælge små retter der kan hånteres med fingrene og typisk spises i en mundfuld. Det kan for eksempel være kanapeer, forskellige slags vandbakkelser og pizetter ( en slags minipizza). 

Antipasti skal altid serveres og nydes i begrænsede mængder, så der også er plads til selve middagen . 

Vi har mange lækre antipastiopskrifter her i vores blog. Se for eksempel antipasti med frugt her >>

 

Nogle gange tilpasser vi vinen, men vi vil meget gerne give dig en kort rettesnor for, hvilke vine du skal sammensætte med dine antipasti: 

 

Vin til antipasti: 

Dette er selvfølgelig kun vores rettesnor til, hvad vi tænker der er et godt bud på vin tilpasset de italienske retter. Hvad due r mest til og sværger til blander vi os ikke i, men synes du det er svært lige at spore dig ind på, hvilken vin der er godt at servere til hvad, så kan du med fordel læse med her : 

- Retter der serveres med grøntsager, bør altid tilpasses vinen. Almindeligvis skal man servere lette hvidvine, som også passer til de retter, der følger efter. 

- Hvis fingermaden indeholder æg, vil en blød hvidvin være god fx. ciró bianco.

- Hvis fingermaden indeholder en overvægt af fx. tun eller ansjoser skal du gå med den mere markante vin som fx. chardonnay.

- Når grøntsager kombineres med revet ost, vælges lettere vine.

- Hvis retterne indeholder store mængder af ost, så kan en del rødvine også bruges så længe de ikke er for kraftige/modne. 
 Husk at det er helt ok at afkøle rødvine. Ofte vil du også få en kælderkold rødvin hvis du sidder på torvet i hvilken som helst italiensk by i den varme sol. Alt er igen efter smag og temperament. 

- Normaltvis anbefaler man ikke rødvin til artiskokker, da deres indhold af garvesyre er så høje, men vælger du en aromatisk hvidvin kan oplevelsen alligevel blive rigtig god. Det kunne fx. være en tør moscato.

- Kold kød er den klassiske antipasto og hertil er det bedst at vælge en traditionel vin fra den region, hvor den oprindeligt er fremstillet. 

- Til kold røget kød er rose- eller lette rødvine gode.
Mousserende vine serveres normalvis til fx. bruchetta, tarteletter, vol-au-vent osv. 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar